perjantai 8. tammikuuta 2016

Blogihaaste

Perunakuoppa-blogin kirjoittaja, isini, haastoi minut taannoin kertomaan oman blogini tarinan - miten tähän päädyttiin, mitä on matkan varrella sattunut, kuinkas sitten kävikään.

Panimme pystyyn vastavalmistuneina biologian maistereina, pääosin Annan ja Annin kanssa, tohtorikoulutettavien arjesta kertovan blogin vuonna 2010 (tasan kuusi vuotta sitten!). Anna ja Anni ovat molemmat jo tohtoroituneet, Anna biofysiikalta ja Anni eläinekologialta; minä vielä hetken rämmin oman tutkintoni parissa. Ensimmäiset esitarkastajien kommentit väitöskirjastani ovat jo tulleet, toiset tulevat ensi viikolla. Ja mikä tärkeintä, karonkkapaikka on alustavasti varattu!

Tieteen Kananpojat -blogin ajatuksena on ollut kertoa, millaista väikkärin teko käytännössä on. Minulle blogin kirjoittaminen on ollut tärkeää omien ajatusten järjestämisen ja oppimisen kannalta. Suurin osa kirjoituksistani on ollut pitkälti päiväkirjan pitoa; mitä minulle nyt kuuluu -tyyppistä ajatusten virtaa. Olen kuitenkin koittanut viime aikoina paneutua enemmän käytännön asioihin ja biologisten prosessien taustalla oleviin teorioihin. Niistä kirjoittaminen auttaa mainiosti kertaamaan jo opittuja perusbiologisia asioita sekä jäsentämään vaikeampiakin ongelmia.

Kirjoittaminen, varsinkin tieteellinen, on melko aikaavievää. Etenkin nyt tämän syksyn mittaan blogin ylläpitäminen on jäänyt toissijaiseksi muiden kiireiden tieltä. Kohta on minun aikani jättää muut kananpojat ja niin sanotusti siirtyä elämässä eteenpäin. Pyrin vielä kirjoittelemaan tänne ainakin muutaman tekstin, valmistautuen samalla väitöstilaisuuteen (joka on näillä näkymin maaliskuussa).

Väitöskirjani otsikko on Kahlaajien fylogeografia ja luonnonsuojelugenetiikka (Phylogeography and conservation genetics of waders). Pääpiirteittäin keskityn geneettisen monimuotoisuuden maantieteelliseen vaihteluun (geneettiseen populaatiorakenteeseen) ja mitkä tekijät, niin nykyiset kuin historialliset, tähän ovat vaikuttaneet. Koska otsikko sisältää sanan luonnonsuojelugenetiikka, käsittelen lisäksi pienten populaatioiden geneettisiä ongelmia (homotsygoottisuuden lisääntymistä, sukusiitosta), ja kuinka tätä tietoa voidaan käyttää hyväksi käytännön luonnonsuojelussa.

Heittäkääpäs minulle aiheita, joista haluaisitte kuulla lisää!

Haastan mukaan seuraavat blogit:

Silmästä silmään
Erään planeetan ihmeitä
Pikku Punapippuri


Tässä ohjeet:

1. Haaste on avoin kaikille bloggareille (teema voi olla mikä tahansa). Saat osallistua vasta saatuasi haasteen (ja niitähän voi toki myös pyytää, jos tiedät jonkun saaneen sen).

2. Kirjoita ja julkaise oma tarinasi blogissasi: miten blogisi sai alkunsa, kuinka se on kehittynyt ajan saatossa ja mitkä ovat olleet merkittävimpiä taitekohtia.

3. Haasta mukaan neljä blogia kirjoittamaan oma tarinansa. Mikäli joku kieltäytyy suorilta käsin, voit haastaa jonkun toisen.

4. Muista ilmaista tarinasi yhteydessä linkkeineen päivineen, miltä blogilta sait haasteesi ja kenet haastat mukaan.

5. Mikäli olet Instagramissa, käy halutessasi lisäämässä jonkin kuvasi yhteyteen tagi #blogisitarina. Näin kaikki Instagramissa olevat bloggarit näkevät, kenen kaikkien blogeissa nuo tarinat ovat nähtävillä. #Blogisitarina-haasteen käynnisti: kototeko-blogi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti