perjantai 31. toukokuuta 2013

Paperit pyörii ja koneisto käy

Moi, Tieteen Kananpoikien uskollinen lukijakunta!

Ajattelin tällä kertaa tarinoida väitöskirjatyön loppuvaiheen byrokratiasta, vaikka asia tuskin kiinnostaa muita kuin samassa veneessä olevia. Aihe nyt vaan on ollut aika keskeisessä osassa meikäläisen viimeaikaisessa puurtamisessa, joten ehkä näinkin tylsälle teemalle voidaan antaa tilaa yhden kirjoituksen verran. Seuraavat ohjeet tulevat Oulun yliopiston tutkijakoulusta, eivätkä ehkä siis ole välttämättä täysin yhteneväisiä muiden yliopistojen käytäntöihin verrattuna.

Väitöskirja siis ns. lähtee prosessiin siinä vaiheessa, kun sekä yhteenveto että osatyöt alkavat olla riittävän valmiita esitarkastajille lähetettäväksi. Kaikkien osatöidenhän ei tarvitse olla vielä julkaistuja, koska väitöskirjassa saa olla myös käsikirjoitusvaiheessa olevia töitä. Oma väitöskirjani tulee todennäköisesti koostumaan kolmesta julkaistusta artikkelista ja yhdestä käsikirjoituksesta (tai katsotaan nyt, miten pian saadaan submitattua tuo populaatiogenetiikka-paperi). Tässä vaiheessa viimeistään olisi hyvä olla hankittuna kirjalliset luvat osatöiden julkaisijoilta uudelleenjulkaisua varten. Osa jatko-opiskelijoista teettää kielentarkastuksen väitöskirjalleen tässä vaiheessa, mutta moni, minä mukaanlukien, tekee sen vasta esitarkastuksen jälkeen, koska väitöskirjaan voi vielä tulla suuriakin muutoksia. Tässä vaiheessa on myös mahdollista käyttää Urkund-plagiaatintunnistusjärjestelmää, mutta aika moni jättää käsittääkseni tämän väliin.

Kuva täältä.
Keskeinen paperi, jota aletaan täyttää, on väittelylupahakemus. Perustietojen (A-osa) lisäksi siitä täytetään tässä vaiheessa myös B-osa, joka koskee esitarkastusprosessia. Ohjaajat valitsevat esitarkastajat (2 kpl), joiden tulee olla 1) tohtorin tutkinnon suorittaneita tai professoreja 2) Oulun yliopiston ulkopuolelta 3) eivät saa olla kanssakirjoittajina missään osajulkaisuissa 4) eikä heillä saa olla muitakaan yhteisjulkaisuja jatko-opiskelijan kanssa viimeisen viiden vuoden ajalta. Paperissa kysytään myös ensimmäistä kertaa väitöskirjan lopullista nimeä, ja sen päättäminen ei ollutkaan mikään helppo juttu. Lomakkeeseen tulee allekirjoitukset sekä pääohjaajalta että seurantaryhmän puheenjohtajalta. Lomakkeen C-osan voi jättää vielä tässä vaiheessa täyttämättä.

Kuva täältä.


Väittelylupahakemus toimitetaan koulutuspäällikölle, joka toimittaa sen seuraavaan tohtorikoulutustoimikunnan kokoukseen. Oma hakemukseni on nyt tässä vaiheessa, ja se toivottavasti käsitellään seuraavassa toimikunnan kokouksessa, joka on 18.6. Esitarkastajikseni suostuivat onneksi he, keitä ohjaajani kysyivät ensimmäisenä, joten esitarkastajien saaminen sujui kivuttomasti. Lomakkeeseen piti laittaa perustelut, miksi juuri kyseiset esitarkastajat sopivat tarkistamaan minun väitöskirjaani, sekä heidän julkaisuluettelonsa. 

Toimikunta toivottavasti hyväksyy kokouksessaan esittämämme esitarkastajat, jolloin virallinen esitarkastus voi alkaa. Itse kyllä olen jo lähettänyt suurimman osan materiaaleista esitarkastajille aikaa säästääkseni, vaikka virallista esitarkastuslupaa ei olekaan vielä saatu. Olemme sopineet esitarkastajien kanssa alustavan päivän, mihin mennessä he yrittävät saada esitarkastuksen tehtyä. Virallisesti aika on yleensä maksimissaan kaksi kuukautta, joten minun tapauksessani esitarkastus pitäisi olla valmiina 1.8. mennessä. Esitarkastajat kirjoittavat virallisen lausunnon, jossa he esittävät joko väitöskirjan hyväksymistä sellaisenaan, väitöskirjan hyväksymistä tietyillä korjauksilla (toisinaan he haluavat vielä nähdä korjatun version, toisinaan eivät) tai väitöskirjan hylkäämistä. 

Esitarkastajien kommenteista riippuu, kuinka kauan korjauksessa kestää. Tässä vaiheessa sitten täytetään lomakkeen C-osa, johon tulee esitykset vastaväittäjästä ja kustoksesta. Sitten lappunen lähtee taas kerran tohtorikoulutustoimikunnan kokoukseen. Itselläni olisi haaveena saada oma hakemus toimikunnan elokuun kokoukseen, mutta saa nähdä, ehtiikö se sinne. Kunhan väittelylupa on myönnetty, voidaan aloittaa väitöskirjan painoprosessi, johon siihenkin saa varata aikaa useamman viikon verran. Painoprosessiinkin liittyy kaikenlaista lappusten täyttelyä ja erinäisten ihmisten tapaamista, mutta en kirjoita siitä sen enempää, koska aihe ei ole itsellenikään vielä kovin ajankohtainen.

Kuva täältä.

Kunhan Kirja on tullut painosta, olisi sitten seuraavana ohjelmassa... väitöstilaisuus! Huh.


Tällaisia asioita on siis tullut pyöriteltyä viime aikoina. Lisäksi minulla on kesäkuussa edessä viimeinen kirjatentti, johon en tosin ole muuttokiireiden takia ehtinyt lukea viime päivinä ollenkaan. Toivottavasti ehtisin lukea kirjan läpi ennen tenttiä, että voisin sitten hyvällä omallatunnolla pitää pienoisen kesäloman.

Aurinkoa ja rauhaa,

Anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti