torstai 11. huhtikuuta 2013

Änkeän tähän väliin, anteeksi vain!


Hyvää torstaipäivää!

Huomasin, että Nelliltä jäi viime viikon päivitys väliin, mutta ”hyökkään” silti tähän, koska olen seuraavat kaksi viikkoa lomalla.

Olen tässä kirjoitellut käsikirjoitustani, ja tulokset -osiosta pitäisi olla jonkinlainen versio olemassa (en sano valmiina) huomenna. Jätän sen ohjaajieni kommentoitavaksi reissuni ajaksi. Palattuani pääsen varmaan ihmettelemään, onko kyseessä enää edes sama käsikirjoitus... Keskittymiskykyni on ollut välillä jopa erinomainen, mikä on auttanut lähdemateriaalin kanssa. Oman materiaalin käsittely ei ole mennyt ihan niin hyvin. Saapi nähdä, ehkä tästä vielä jotain tulee.

Loppukevennykseksi linkki The Oatmealin sirkkaäyriäissarjakuvaan. Tyyli on vähän sama kuin neurotieteen kurssin näköaistiluennollani (”Nyt kerron teille maailman siisteimmästä eläimestä!”). Käytin sirkkaäyriäistä esimerkkinä sitä, että ei se ihmissilmä nyt niin monimutkaisen vaikea ole.

"Why the Mantis Shrimp is my new Favorite Animal"

The Oatmeal on jättänyt mainitsematta, että ”keihästäjä”-tyyppisten sirkkaäyriäisten lisäksi on olemassa ”murskaaja” (tai kenties nuijamies?) -tyyppisiä, joiden eturaajat ovat nuijamaiset. Käsittääkseni nimenomaan ”murskaajat” pystyvät rikkomaan akvaariolasin. Noiden hämmästyttävän 12:n värinäköpigmentin lisäksi niillä on neljä muutakin näköpigmenttiä, ja sirkkaäyriäisen kolmeen osaan jakautuneissa silmissä on sekä taso- että pyöröpolarisoituneen valon aistimia. Joku on jopa ehdottanut, että mikäli ne voivat katsoa samaa kohdetta kaikkien kolmen silmäalueensa kautta, niillä voisi olla kummassakin silmässä trinokulaarinäkö -mitä se sitten käytännössä tarkoittaisikaan! Syvyys- eli binokuläärinäkö niillä tunnetusti on, eli ne voivat arvioida etäisyyksiä kahden silmän avulla kuten me ihmisetkin (tosin tämäkin voi sirkkaäyriäisellä olla myös kummassakin silmässä erikseen!).

Tässäkään eläimessä ei olisi ”mitään järkeä”, ellei näitä sopeumia tarkasteltaisi sirkkaäyriäisen ekologian ja evoluution kautta. Jos englanninkieli ei ole ongelma, netistä löytyy runsaasti luettavaa näistä ihmeellisistä eläimistä hakusanalla ”mantis shrimp”.

Minä lähden nyt myöhästyneelle häämatkalle. Se on moro!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti