perjantai 13. elokuuta 2010

Mikä piuha menee silmästä jalkaan?

Torakankoulutusboksin komponentit ovat edelleen teillä tietymättömillä, kiitos sen, että heinäkuussa kukaan laskuja hyväksyvä henkilö ei ollut töissä. Toivottavasti tilaus ei viivästymisen takia kokonaan rauennut, ja komponentit saataisiin lähiaikoina ilman muuta ylimääräistä hämminkiä. Siltä saralta ei siis ole mitään uutta kerrottavaa.

Tekemisen puute ei tietenkään ole päässyt yllättämään vaikka yksi projekti paikoillaan polkeekin. Olen alkanut tutkia torakan optomotorista kääntymisvastetta ns. trackball-pallon päällä. Koejärjestelyssä torakka kiinnitetään selkäkilvestään varteen, joka pitää sen paikallaan normaalissa torakan seisoma-asennossa pienen, kevyen pallon päällä. Torakka saa ”liikkua vapaasti” pallolla pysyen kuitenkin koko ajan samassa pisteessä. Pallo siis pyörii tyhjää torakan askelten alla. Kahdesta optisesta hiirestä väsätyt anturit rekisteröivät pallon pyörimistä torakan kävellessä sen pinnalla. Torakalle voidaan näyttää erilaisia visuaalisia ärsykkeitä, ja torakan reaktioita voidaan seurata ja analysoida paitsi silmämääräisesti (koehetkellä tai videokuvalta), myös pallon liikkeiden perusteella.

Optomotorinen vaste tarkoittaa hyönteisten reagoimista ympäristön yllättävään (näennäiseen) liikkeeseen jollakin lihastoiminnolla, yleensä korjaamalla kulkusuuntaansa. Ilmiötä on helppo lähestyä kärpäsperspektiivistä. Lentävä kärpänen kokee ohittamansa maiseman molempien silmien kautta liikkuvana vilinänä. Niin kauan kuin kärpänen lentää suoraan, molempien silmien kokema vilinä suuntautuu taaksepäin suunnilleen samalla vauhdilla. Jos vilinä alkaa esim. kulkea kärpäsen molempien silmien näkökentän poikki vasemmalle, on kärpänen kääntymässä oikealle. Kääntymä voi olla kärpäsen itse aiheuttamaa tai tahatonta, kuten äkkinäisen ilmavirtauksen tarttuessa kärpäseen. Jälkimmäisessä tapauksessa kärpänen korjaa kulkusuuntaansa lentämällä aktiivisesti ympäristön näennäisen liikkeen suuntaan, eli vasemmalle. Kärpänen siis vastaanottaa näköärsykkeen (opto-) ja vastaa siihen sopivalla lihastoiminnolla (-motorinen). Optomotoriset vasteet ovat yleensä vahvoja lentävillä hyönteisillä, mutta niitä tavataan myös kävelevillä hyönteisillä. Kävelevän torakan on aiemmissa tutkimuksissa huomattu varsin usein kääntyvän seuraamaan ympäristön liikettä ja harvemmin seuraavan sitä katseellaan (päätään kääntämällä) tai tuntosarvillaan. Tähän ilmiöön olen siis paneutumassa paraikaa. Tässä vaiheessa voin sanoa, että torakat kävelevät pallolla nätisti ja selkeästi näkevät niille esitetyt ärsykkeet.

Se näistä minun puuhistani tällä kertaa.

Palloiluterveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti