perjantai 7. toukokuuta 2010

Maastokausi lähestyy

Hei vaan kaikille, ja toivottavasti Vappu sujui kivasti sateesta huolimatta! Itselleni ei jäänyt viikonlopusta käteen muuta kuin hirmuinen flunssa, joka saisi jo alkaa pikkuhiljaa väistyä. Toivotaan että väistyykin pian, sillä MAASTOKAUSI alkaa viikon päästä!

Reilun neljän kuukauden tietokoneella (ja vähän labrassakin) istumisen jälkeen on mahtavaa päästä ulos. Pääsen meidän ryhmän "poikien" kanssa Hailuotoon, Oulun seudun rantamaastoon ja ehkä vähän etelämmäksikin juoksemaan sirriläisten perässä. Ensimmäiset suosirrit ovat kuulemma jo tulleet, mutta pesintä on vielä alkutekijöissään. Jospa ne viikon aikana saisivat jo jotain aikaan... :) Ja toivotaan että jokunen lapinsirrikin eksyy paikalle, niitä kun on viime vuosina nähty aina vaan vähenevissä määrin.

Olen ollut vaihtelevasti mukana sirrimaastossa jo varmaan kymmenkesäisestä lähtien. Tähän se sitten on johtanut, ja pian pääsen itse etsimään sirrien pesiä, harjoittelemaan rengastusta ja ottamaan linnuista verinäytteitä geneettisiä analyysejä varten. En saa vielä täksi kesäksi rengastuslupaa (vaikka pääsinkin rengastustentistä läpi), sillä ensin pitää suorittaa harjoittelu. Harjoittelu suoriutuu varmaakin melko itsestää maastokauden aikana, tai sitten saatan lähteä Tauvon lintuasemalle varta vasten lintuverkkoja kokemaan. Siinä saisi ainakin samalla hyvää kertausta lajintuntemukselle.

Löysin pari kuvaa jostain kätköistä. Tämä on ihana; olen siinä aloittelevana lintuharrastajana joskus muinoin pienenpienet lapinsirrin poikaset kädessäni.









Maastokauden aikana pitää siis aivan ensimmäiseksi kartoittaa lintujen reviirit eli soivat koiraat, ja sitten vähän myöhemmin koittaa löytää kaikki pesät. Pesillä hautovat linnut rengastetaan pesän päälle asetettavan verkon avulla. Lintu ei lennä suoraan pesälle, koska silloin riski kasvaa että pesä havaitaan ja munat/poikaset joutuvat saaliiksi. Lentämisen sijaan lintu kävelee pesälle (pesän päällä olevan verkon ali). Kun pesää sitten lähestytään, lintu säikähtää ja lähtee lentoon, jolloin se jää verkkoon ja se voidaan merkitä tietyllä eriväristen renkaiden yhdistelmällä, jonkalaista ei ole millään muulla linnulla. Näin linnut voidaan tunnistaa jatkossa. Esimerkiksi talvehtimisalueilla olevista linnuista voidaan nähdä missä ne on rengastettu, ja näin saada tietoa muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista. Rengastus pitäisi suorittaa mahdollisimman nopeasti, jotta emo pääsee pian takaisin pesään ja munat eivät ehdi jäähtyä. Munanlämmitin olis kiva.

Verinäytteiden otto tapahtuu yleensä siivestä, tai mahdollisesti koivesta. Kupattava verimäärä on erittäin pieni; vain joitain kymmeniä mikrolitroja. Näytteenottoa varten on hankittu kaikki asianmukaiset luvat eläinsuojeluviranomaisilta, eikä niistä pitäisi koitua suurta haittaa linnulle (paitsi ehkä stressiä). Näytteenotto on tärkeää geneettisen aineiston saamisen kannalta, jolloin näin voidaan esimerkiksi selvittää lintujen sukulaisuussuhteita. Genetiikka on kyllä hyödyksi monessa. Taas kerran täytyy olla iloinen että pääsen tekemään niin monipuolisia asioita työssäni.

Seuraavalla kerralla pääsen sitten kertomaan mitä siellä maastossa näkyi!

Hailuodon Pöllässä kiikaroimassa.














Nelli

2 kommenttia:

  1. Byääää! Tahtoo kans maastotöitä! *märisee*

    Ihana sirrikuva. :)
    Pidä kivaa Hailuodossa!

    VastaaPoista
  2. Hailuoto <3 Vois jäädä asumaan sinne. Otan sut joku viikonloppu mukaan :)

    VastaaPoista